Prishtina është kryeqyteti i Kosovës. Qyteti ka një avantazh në të, ai mban monumente të periudhave të ndryshme të historisë që janë të mbushura dhe të dendura në një kohë kaq të shkurtër. Një kullë e çuditshme osmane e orës që shpëtoi nga shkatërrimi mbikëqyr monumentin mjaft të qartë pas pavarësisë ‘Newborn’. Gjuha kryesore që do të dëgjoni në rrugë është shqipja. Anglishtja flitet gjerësisht sidomos nga të rinjtë dhe gjermanishtja është gjuha tjetër e folur më gjerësisht. Harmonia fetare është një vlerë që karakterizoi Prishtinën, këtu ju mund të vizitoni shumë xhami dhe kisha që tregojnë një larmi kulturore. Vende të tjera që duhet të vizitoni janë Galeria e Arteve të Kosovës, Muzeu Kombëtar i Kosovës, Muzeumi i Kosovës, Muzeu Etnografik i Prishtinës, Biblioteka Kombëtare dhe Parku i Gërmisë.

Monumenti i NEWBORN-it

Sheshi Skënderbeu 

Bibloteka Kombëtare

Pamje e qytetit të Prishtinës nga katedralja “Nëna Terezë”

Bëni siç bëjnë vendasit: Në Prishtinë, kjo do të thotë korza. Në mbrëmje, kur është ngrohtë, një pjesë e madhe e popullsisë fillon të shetisë në sheshet kryesore midis kafeneve ose takimeve me miqtë, ose viziton teatrot, Teatrin Kombëtar të Kosovës, Teatrin Dodona. Ajo që nuk duhet të lëshoni pa provuar është macchiato – macchiato më e mirë në botë ka kafene absolutisht kudo, dhe shumica e tyre janë të hapura gjatë sezonit të ngrohtë, me të rinj të veshur me stil, duke shërbyer pije të ndryshme që mund të blihen nga € 1 në € 1.5, sigurisht që ju duhet të shijoni ushqimin tradicional, mund të përdorni autobusë të transportit publik lokal të cilin e drejtojnë në rrugët e përcaktuara dhe kushton € 0.40 ose taksitë janë në dispozicion duke filluar nga 1.50 €.

Parki i Gërmisë

Prishtina gjatë natës

Liqeni i BatllavësSI TË ARRIJMË NË PRISHTINË:

Me aeroplan:

Ka shumë fluturime të drejtpërdrejta nga Gjermania, Zvicra, Turqia dhe disa vende skandinave, ndërsa shpërndarësit kryesorë lidhës janë nëpërmjet Vjenës (Austrian Airlines), Stamboll (Turkish Airlines) dhe Lufthansa Group (nëpërmjet Mynihut ose Frankfurt).

Ndonjëherë është më e lirë të fluturosh në Shkup në Maqedoni, që është rreth 2 orë me makinë nga Prishtina. Megjithëse nuk ka transport të drejtpërdrejtë publik nga Aeroporti i Shkupit në Kosovë, një taksi me një drejtim do të kushtojë 60-65 euro. Kompanitë e taksive me bazë në Prishtinë ofrojnë këtë shërbim, përfshirë Taxi Victory + 383 44 111 222 (viber gjithashtu), ose Taxi Roberti +383 44 111 999.

Me autobus:

Nga Mali i Zi, mund të hyni në Rozhajë në Pejë (rreth 2 orë). Ka autobusë të drejtpërdrejtë ditorë në rrugën Prishtinë-Ulqin / Ulqin, e cila zgjat rreth 5 orë.

Nga Maqedonia ju mund të merrni një autobus nga Shkupi në Prishtinë (rreth 2,5 orë) ose në Prizren.

Nga Serbia, ka autobusë të drejtpërdrejtë në rrugën Prishtinë – Beograd, duke marrë rreth 6 orë.

Nga Shqipëria, ju mund të hyni nëpër Prizren në autostradën e re. Udhëtimi nga Tirane kushton 10 € dhe merr 4 orë, me dy ndalesa.

Diku tjetër, ka disa kompani që ofrojnë autobusë nga Stambolli përmes Shkupit, si dhe rrugës Prishtinë – Vienë.

Positive Imagination © 2020. All rights reserved.